03 nov. 2017 La XI edició del DecoMeeting posa l’accent en la fàbrica del futur
Sota el lema “Avançant cap a la indústria del futur”, Adecat va congregar a finals d’octubre a Seva (Barcelona), a representants d’empreses fabricants, proveïdors, administració pública i escoles de formació professional en l’onzena edició del Congrés Català del Decolletatge i la Mecanització, ara DecoMeeting
La jornada va reunir a més de 60 persones que van poder compartir i debatre sobre els reptes de la indústria que ve. Encara que els assistents procedien principalment de les comarques del Vallès (Occidental i Oriental), també hi van assistir representants d’empreses del Barcelonès, el Baix Llobregat, Osona, Bages i Tarragonès. L’associació, a més, va comptar amb la presència d’empreses patrocinadores (socis tècnics) que es van desplaçar, entre d’altres, des de Madrid, Euskadi y Suïssa.
La taula inaugural del congrés, va córrer a càrrec de Xavier Rierola, alcalde de Seva, Àngels Chacón, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya i Jordi Farrés, president d’Adecat
La directora general va presentar el “Pacte Nacional per la Indústria” impulsat pel govern català i va posar especial èmfasis a la fortalesa del teixit empresarial i productiu català.
Per la seva banda, el president d’Adecat, va recordar el caràcter biennal d’aquest esdeveniment, que dona una idea de la seva consolidació. També va recordar, que com en anteriors edicions, el centre d’atenció de la jornada era la formació –o més aviat la seva manca- en el sector del decolletatge, per la qual cosa va informar de les fites de l’associació que venen pal·liant aquest dèficit: “És un tema que hem anat resolent en els últims anys i avui, l’oferta formativa pactada entre Adecat, el Departament d’Ensenyament i els Centres Educatius assegurarà la formació d’uns 30-45 alumnes per any amb possibilitat d’entrar a les empreses”.
L’impacte de les tecnologies exponencials
Els va seguir Xavier Ferràs, degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC que va abordar els canvis que venen, i ràpid, per a la indústria. En la seva intervenció, Ferràs va exposar la “capacitat de resiliència, resistència i elasticitat de l’economia” i va argumentar que el ritme actual de la indústria i la tecnologia –“inclús de la geopolítica”, va afegir- fa evident que tot està passant molt ràpid, “deu vegades més ràpid que quan la revolució industrial”. Per això, va instar a les empreses a no perdre el tren i a reconèixer les “12 tecnologies disruptives i a totes aquelles que estan en creixement exponencial”. Entre elles, per exemple, es troben la impressió 3D i la fabricació additiva, el Big Data, la visió artificial, la robòtica… “en general tot el que està relacionat amb la digitalització i la interconnectivitat de les màquines”. Tanmateix, va recomanar als presents “mirar cap Alemanya en tot allò que tingui a veure amb temes Industriales” i va fer un matis important: “les universitats alemanyes no apareixen als rànquings internacionals perquè aquests es basen en el percentatge de publicacions científiques i a Alemanya prioritzen el desenvolupament de tecnologia aplicada”.
Mites i llegendes de la Indústria 4.0
Sota aquest títol, Joan Guasch, director de l’àrea de programes públics de la Fundació Eurecat Centre Tecnològic, va voler donar un respir a les empreses. “No és cert que qui no estigui en la Indústria 4.0 morirà” –va assegurar- “Del que es tracta es de que les empreses es preparin per a la seva digitalització”, i va advertir de que és una evolució irreversible. “Tothom pot ser 4.0 però per això s’han d’implementar contínuament noves tecnologies, tenir un equip professional motivat, amb talent –encara que costa molt retenir el personal relacionat amb les TIC- i la cultura industrial ha d’anar acompanyada d’un model empresarial propi”.
En aquest sentit, va apuntar que la intel·ligència artificial, “que existeix des de fa anys”, planteja el repte de la connectivitat entre màquines i superar les barreres que encara avui suposen la existència de diferents llenguatges i protocols. “I la lluita entre empreses IT europees i nord-americanes…” –va afegir. De la mateixa manera que el degà de la UVic-UCC, Guasch també va fer palesa la necessitat d’un model empresarial lligat a la Indústria 4.0, que exigeix el següent:
- Implicació des del Consell d’Administració o a tots els nivells organitzatius
- Pla estratègic
- Orientació del negoci fins a l’usuari o el client
- Política d’innovació des del producte/servei fins al model de negoci, passant per operacions i gestió humana
- Simplificació i integritat organitzativa
- Treball en equip
- Esperit col·laboratiu
- Voluntat d’internacionalització
De la mateixa manera les empreses hauran de fer un canvi, també va esgrimir la mateixa necessitat en relació amb els treballadors: “la nova indústria no necessitarà operaris sinó talent”.
Mecanitzat CNC i 3D printing, amics o enemics?
La ponència de Jan Šolc, Medical Dental Product Manager de Renishaw, va llimar asprors entre el sector del mecanitzat CNC i la fabricació additiva. I és que com ell mateix va apuntar, “el 3D printing no ve a substituir la producció tradicional sinó a complementar-la”. Així, va exposar les solucions que Renishaw aplica i proveeix en aquest camp, utilitzant en cada cas la tecnologia més adequada, amb la seva RenAM 500M. Una màquina dotada d’un làser fibra de Yterbio de 500W, amb un volum de fabricació de 250 x 250 x 350 mm i sistema de cribratge i recirculació de pols automàtic. Šolc va recordar que en la fabricació additiva s’han d’aplicar també solucions clàssiques de mecanitzat com l’ús de software de disseny, la verificació de peces, realitzar treballs de postprocessat, “molt especialment en l’àmbit mèdic-dental, on no es poden utilitzar superfícies rugoses com surten de la màquina”. Un clar exemple de fins a quin punt ambdues tecnologies estan cridades a entendre’s, evolucionar i complementar-se en el futur.
Després de la pausa-cafè es va celebrar una taula rodona sobre “FP Dual en Decolletatge, la pedrera del futur” amb la participació de representants del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i tres Instituciones educatives: Institut Escola Industrial de Sabadell, Escola Municipal del Treball de Granollers i Escola del Treball de Barcelona.
La jornada va concloure per la tarda amb una sèrie de presentacions tècniques d’empreses como AVIA (Aplicacions de la tecnologia GTL en els olis de tall); BCN VISION (Decolletatge i visió artificial: millorant processos i avançant cap a la Indústria 4.0); DAUNERT MH (100 anys d’història i innovació dedicats al decolletatge a Catalunya); DIXI POLYTOOL (Noves solucions tecnològiques entorn al decolletatge); i SIDENOR (Innobars: Solucions innovadores en acer per a les necessitats dels clients).
I és que l’objectiu del congrés era, a més de compartir continguts innovadors aplicables a la realitat de les empreses, promoure un apropament entre aquestes i els centres de formació professional que col·laboren amb Adecat en la dual adaptada al decolletatge. Formar talent és un dels pilars de la fàbrica del futur, i des de fa temps, Adecat treballa per oferir a les empreses un programa integral fet a mida per al sector.
Ja a les conclusions, el president d’Adecat, Jordi Farrés, va destacar que després d’anys d’esforç, el teixit associatiu del sector continua creixent, i que la celebració d’aquesta ja, onzena edició, posa de relleu tota la bona feina feta.